Hemelse Havermout

Hemelse Havermout

"De lekkerste ooit", volgens mijn lief.

Havermout. Niet iedereen heeft er goede herinneringen aan. Voor de één een favoriet en voor de ander lijkt het een saai gerecht. Maar niets is minder waar. Een goede havermout gecombineerd met allemaal lekkere fruitjes en ander smaken is een heerlijk verwarmend bord comfort food voor zondagochtend.
Als kind vond ik havermout echt lekker. Ik werd er alleen altijd weer ontzettend misselijk van. Tot ik er - toen ik vegan ging eten – achter kwam dat dit niet door de havermout kwam, maar door de melk. Duh-uh, heb ik mij daardoor toch jarenlang iets superlekkers door de neus laten boren. Nu niet meer dus. Mijn man en ik hebben ons een slag in de rondte geëxperimenteerd.

Niet alle smaken waren even succesvol, of teveel soorten ingrediënten door elkaar, maar op den duur concludeerden we dat niet teveel havermout, in combinatie met fruit en nog een paar toevoegingen een fijne start van de dag is. Geen muffe hap meer, zoals sommigen nog voor ogen hebben van vroeger. Het woord havermoutpap klinkt voor mij trouwens ook niet erg uitnodigend. Op deze manier is het echter super lekker. Wij worden er in ieder geval elke keer weer blij van. Mocht je dus al een lange tijd geen havermout hebben gegeten of er een bepaald beeld bij hebben, dan nodig ik je uit de stoute schoenen aan te trekken voor deze luxe versie. Wie weet word je blij verrast. Mijn man wel. Die zei spontaan: “Dit is de lekkerste die ik tot nu toe geproefd heb.”

bereiding

maakt

categorie

niveau

caloriëen

25 min. bereiden
5 min. wachten

1 bord

ontbijt

gemakkelijk

565 per portie

Ingrediënten

Goed om te weten!

3 eetl. havermout
2 eetl. rozijnen
2 zachte of medjooldadels
1/4 theel. vanillepoeder
1/4 theel. zout
250 ml havermelk
4 eetl. bevroren frambozen
1/2 banaan
1 peer
2 stukjes pure chocolade

maatlepels

Om mijn recepten voor iedereen toegankelijk te maken, maak ik gebruik van de vastgestelde eenheden voor bijvoorbeeld 1 eetlepel en 1 theelepel. Als je een setje van deze lepeltjes aanschaft, weet je zeker dat je al mijn recepten zorgeloos kunt maken. Zo kan je van de smaken genieten, waarvan ik bij het maken ook zo genoten heb. De ene theelepel is namelijk de andere niet.

Verder heb je nodig

steelpan
spatel
maatbeker
setje maatlepels

Bereiding

Leg de bevroren frambozen in een diep bord. Doe de havermout in een pannetje en zet dit op middelhoog vuur. Voeg de helft van de havermelk toe. Snijd de dadels fijn en doe deze erbij. Tot slot de vanillepoeder en het zout. Als het kookt, zet dan het vuur laag. Laat langzaam koken tot er een dikke consistentie ontstaat terwijl je af en toe roert met een houten spatel. Havermout kan nog wel eens aan de bodem van de pan plakken, dus met een spatel met een vlakke kant roer je alles goed los van de bodem. Voeg de helft van de overgebleven havermelk toe en laat langzaam weer indikken.

20211206_125545_edited.jpg
_edited.jpg
20220131_145535_edited.jpg

Snij ondertussen de banaan en de peer in plakjes. Snij met een groot mes de chocolade in flinters. Voeg het laatste deel van de havermelk toe aan de havermout. En laat nog één minuut opwarmen. Schenk de hete havermout over de frambozen zodat deze helemaal bedekt zijn. Leg de plakjes peer en banaan op de havermout. Strooi de chocolade er als laatste overheen.
“Ik mis kleur”, denk je misschien. Snap ik. De verrassing in dit gerecht ligt echter op de bodem: de bevroren frambozen. Waarom bevroren? Als deze smelten, vormen ze vanzelf een heerlijke 'frambozensoep' die tevoorschijn komt als je je lepel erin steekt. Om de havermout warm te houden en de frambozen goed te ontdooien, zet ik het bord nog vijf minuten op het warme fornuis (een keramische kookplaat blijft nog wel even warm) of op een pan met net gekookt water erin. Doe jezelf een lol en vergeet deze laatste stap niet! Dit maakt dit gerecht super lekker omdat het lekker warm is en het frisse frambozensap voor een verrassende smaak zorgt.

20211206_125545_edited.jpg
_edited.jpg
20220131_145535_edited.jpg