Friese Pepernoten

Friese Pepernoten

Oh, kom er eens ruiken...

De geur.... Sjongejonge, wat kon ik daar als klein meisje al van genieten. En als iets net zo geweldig smaakt als het ruikt, dan word ik helemaal blij. Daar vallen naar de mening van mijn smaakpapillen sommige lekkernijen mee door de mand. En bij deze Friese kruidnootjes was dit altijd perfect. Hoewel, altijd; ze waren maar weinig te vinden in de schappen. Misschien omdat ze wat knapperiger zijn dan hun bekende brosse familielid? Maar wat een aroma en wat een smaak! Dus als we Friese kruidnootjes kregen, was ik helemaal over-the-moon.

Echt.... het is zo erg dat ik even wat moet opbiechten. Ik heb dit nog nooit aan iemand verteld, maar ooit vond ik als klein meisje - zo ergens rond het voorjaar, onder de kapstok en achter de paraplubak - nog twee pepernoten. En niet zomaar pepernoten. Friese kruidnoten dus. Tja, wat doe je dan? Je raadt het al. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om ze weg te gooien. Ik heb ze dus opgegeten. En ja, ze waren zacht. En taai. Maar wat heb ik heb ervan genoten.
Dus hoe leuk was het om te proberen deze smaak, die diep in mijn geheugen gegrift staat, te reproduceren. Daar heb ik wel een paar bakplaten voor moeten bakken. Op een gegeven moment kwamen zelfs deze favorieten toch enigszins mijn neus uit. De geur is geweldig (ik kan eten echt 'opsnuiven') de smaak ook en ze hebben inderdaad dat 'knappertje' dat ze horen te hebben. Mocht je ze te hard vinden, dan stop je ze gewoon in een koektrommel die niet zo goed sluit. De meeste doen dit namelijk niet. Daar verbaas ik mij altijd over, dat koekjes in een koektrommel in mum van tijd taai of zacht worden. Of dat de smaak binnen een paar dagen weggewaaid is. Voor kruidnoten en speculaas maak ik echter een uitzondering. Dit zit denk ik in de genen, want ik ken wel meer familieleden die met opzet de zak speculaasbrokken open laten, zodat ze lekker zacht worden. Ach ja, zo hebben we allemaal wel ergens een grappige afwijking, voor zover je die zo kan noemen. Friese kruidnoten kunnen je in ieder geval na een half jaar nog steeds laten glunderen alsof je net een zak goud gevonden hebt.

bereiding

maakt

categorie

niveau

caloriëen

15 min. deeg
30 min. rusten
15 min. bakken

45 stuks

bakken

gemakkelijk

36,13 per stuk
1626 per recept

Ingrediënten

Goed om te weten!

50 gram fijne (riet)suiker
50 gram volkorenmeel
150 gram bloem
1 eetl. steranijspoeder
½ eetl. speculaaskruiden
½ theetl. gemberpoeder
¼ theel. zout
½ eetl. bakpoeder
1 theel. baking soda
100 gram rijststroop
25 gram stroop
2 eetl. zonnebloemolie
3 eetl. plantaardige melk

maatlepels

Om mijn recepten voor iedereen toegankelijk te maken, maak ik gebruik van de vastgestelde eenheden voor bijvoorbeeld 1 eetlepel en 1 theelepel. Als je een setje van deze lepeltjes aanschaft, weet je zeker dat je al mijn recepten zorgeloos kunt maken. Zo kan je van de smaken genieten, waarvan ik bij het maken ook zo genoten heb. De ene theelepel is namelijk de andere niet.

Verder heb je nodig

mengkom
spatel
setje maatlepels
bewaardoos met deksel
bakplaat
vel bakpapier

Bereiding

Meng alle droge ingrediënten in een kom door elkaar. Voeg de rijststroop, de stroop en de zonnebloemolie toe en roer alles goed door met een spatel tot er een soort kruimelige toestand ontstaat. Voeg nu de melk toe en kneed alles goed door tot je een nogal plakkerig deeg hebt en alle kruiden goed door het deeg gemengd zijn. Leg het deeg 30 minuten in een afgesloten kom of bak in de koelkast. Maak je geen zorgen, na het koelen is het deeg een stuk minder plakkerig en kun je er gemakkelijk kruidnootjes van vormen.

20211206_125545_edited.jpg
_edited.jpg
20220131_145535_edited.jpg

Verwarm de oven voor op 180 ºC (boven- en onderwarmte). Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Draai van het deeg kleine balletjes (ik gebruik hiervoor de maatlepel '½ theelepel') die ongeveer even groot zijn. Leg ze met iets ruimte er tussen op de bakplaat, want het deeg vloeit uit. Het is niet erg als ze tijdens het bakken aan elkaar kleven, je breekt ze na het afkoelen zo van elkaar. Bak de kruidnootjes 15 minuten in het midden van de oven. Als ze net uit de oven komen, zijn de kruidnootjes nog heel zacht. Laat ze helemaal afkoelen zodat ze lekker knapperig worden zoals Friese Kruidnoten horen te zijn.

20211206_125545_edited.jpg
_edited.jpg
20220131_145535_edited.jpg