top of page

over mij

Ruby Séva.jpg

Smaak, liefde, dankbaarheid en magic! Dat is waar het voor mij over gaat. Of het nu een simpel recept is of dat ik van alles uit de kast trek, zonder smaak leeft het niet voor mij. Daarom werk ik veel met kruiden en specerijen. Ik ben dankbaar dat wij hier zoveel mooie ingrediënten tot onze beschikking hebben. En zonder een flinke scheut liefde en aandacht smaakt het nergens naar, dus dat gaat er altijd in.

Koken en bakken is voor mij ware alchemie. Je voegt mooie ingredienten samen en dit wordt iets nieuws wat er eerder niet was. Het is onomkeerbaar. En nog heel lekker ook. Ik moet regelmatig de keuken in om 'even te toveren' zeg ik dan tegen mijn man. Ondertussen genietend van de geuren, kleuren, structuren en smaken. Want hé, koken zonder proeven is geen koken.

Smaak maak ik met eerlijke en pure indredienten, waarvan ik weet wat erin zit. Ik ben opgegroeid met een oma en moeder die van alles zelf konden maken en veel voor anderen hebben gekookt. Pakjes en zakjes kwamen er niet aan te pas. Hiernaast komt mijn vader uit een bakkergezin en was zijn broer banketbakker. Ik kom dus uit een familie vol koken en bakken. Als klein meisje schoof ik al aan in de keuken en als puber kookte ik meerdere dagen per week voor ons gezin. Ik leerde bouillon trekken, deeg maken, allerlei groentes bereiden, vegetarische lekkernijen koken en basistechnieken zoals het maken van een roux. Ik ben heel dankbaar dat ik zoveel van hen heb mogen leren en dat ik het vertrouwen heb gekregen om net als Pippie Langkous gewoon aan de slag te gaan met het motto "Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan." 

Ik ben wars van dogma's van 'dit hoort zus' of 'dit hoort zo'. Recepten zijn mooie inspiratiebronnen, maar smaken verschillen. Ik hoop je dan ook vooral te inspireren en je nooit het gevoel te geven dat je iets 'goed' of 'fout' doet. Wel vind je in mijn recepten duidelijk voorgeschreven en geteste hoeveelheden voor de kruiden en specerijen terug. Waarom? Omdat ik bij veel vleesvervangers of gerechten uit de winkel smaak mis. Ik verbaas mij regelmatig over het feit dat iemand heel veel tijd en moeite heeft gestopt in het maken van een vegetarische of veganistische lekkernij, die een geweldige structuur of bite heeft, maar dat het lijkt alsof ze de smaakmakers zijn vergeten. Met een saaie hap als eindresultaat. Ik begrijp dan ook best dat een deel van de mensen ze niet lekker vindt. Vandaar dat ik dit voor mijn recepten volledig probeer uit te vogelen.

 

Vegan koken lijkt soms ingewikkeld, omdat we gewend zijn een bepaalde kant op te denken. Als we echter alles wat met lekker vegan koken te maken heeft samenvoegen met al onze eerdere kookervaringen, wordt vegan koken een feestje. Het is niet zo dat je alles opnieuw moet leren. Het is wel een verrijking van je kookkunsten die nog fantastisch smaakt ook. En dat is fijn voor jezelf en voor iedereen van wie je houdt.

Waarom ik vegan eet? Omdat het lekker is. Omdat ik er blij van wordt. Omdat het goed is voor mijn gezondheid. Omdat het lichter verteerbaar is. Omdat het niet nodig is om dieren leed te bezorgen voor onze gezondheid en omdat we een stuk beter voor onze mooie Moeder Aarde mogen zorgen dan we nu doen met zijn allen. In mijn ogen zijn wij ooit naar deze aarde gekomen om voor haar en al haar bewoners te zorgen. Niet om hen te overheersen en op te eten. En weet je dat je smaak nog veel sterker wordt als je bijvoorbeeld geen zuivel meer eet? Zuivel vormt een laagje over je smaakpapillen. Als je kan proeven zoals dat bedoeld is, weet je niet wat je meemaakt.

En ja, planten zijn ook levende wezens. Ik weet onderhand dat we zelfs zonder eten en drinken kunnen leven. Ik leef zelf van Prana (Levensenergie) en eet en drink als ik er behoefte aan heb of bij een sociale gelegenheid. Ik heb het echter niet meer nodig. Eten en drinken blijf ik wel lekker vinden en of ik ooit helemaal Pranic ga, dat zie ik vanzelf. Misschien ontwikkelen we ons ooit allemaal wel weer tot de liefdevolle lichtwezens die we waren toen we hier op aarde kwamen. Zonder nog iets van eten en drinken nodig te hebben. Maar daar zijn we nog niet en of dit de bedoeling is, dat weet ik ook niet. Voor mij is het Prana-proces een prachtig pad van persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Intuitief heb ik deelgenomen aan een prana-retraite en kwam er tijdens mijn periodes van niet eten nog meer achter hoe leuk ik koken vind. Juist die momenten geniet ik het meest van koken en bakken. Het verandert dan in een magisch proces vol passie waarin smaken, geuren en kleuren nog sterker worden en ik puur voor mijn plezier bezig ben. Misschien was mijn blog er zonder dit proces wel nooit gekomen.

 

Waarom leven van Prana en dan toch een blog over vegan eten? Gewoon omdat ik er heel blij van wordt. Omdat ik het heerlijk vind om voor anderen te koken. Om hen te verwennen en te zien genieten. Omdat ik een echte foody ben die voor haar lol in bad kookboeken leest en heerlijk kan experimenteren. Omdat we met zijn allen nog heel wat mooie stappen kunnen zetten om deze prachtige planeet weer in ere te herstellen en samen te genieten in een liefdevolle en bewuste maatschappij. Op weg daar naar toe is een vegan voedingspatroon in mijn ogen een waardevolle en vooral ook lekkere stap. Daarom inspireer ik graag zoveel mogelijk mensen om eens buiten hun vaste kaders te kijken. Ik zal nooit zeggen dat je vegan moet worden. Ik zal je wel vragen of je bereid bent iets nieuws uit te proberen en iets lekkers te proeven. Dat is niet zo ingewikkeld toch?

Ik hou er niet van om met het vingertje te wijzen als je per ongeluk een lepeltje zuivel hebt gegeten toen je uit eten ging. Er zijn genoeg veganisten die af en toe een ei eten of wat roomboter, omdat ze dit (nog) nodig hebben, om welke reden dan ook. Van vlees eten naar vegan transformeren kan de nodige tijd van je lichaam vragen. En geef jezelf die tijd, want het is niet alleen een verandering voor je lichaam, maar ook een transformatie van je mind en spirit. En laten we elkaar hier ook de ruimte in geven en niet zo snel oordelen omdat iemand het anders doet.

Ik heb vanaf zeer jonge leeftijd aan den lijve ondervonden wat het is om moe te zijn, last te hebben van allerlei vage gezondheidsklachten en allergieën. En hoe lichaam en geest met elkaar in verbinding staan. Ik heb geleerd dat veel klachten die ik had, verbonden waren met hoe ik in het leven stond en aan wat ik te leren en los te laten had. Hoe meer ik groei in bewustzijn en hoe meer overtuigingen ik los kan laten, hoe minder ik nodig heb. Ik weet dat ik voor een heel groot deel zelf invloed uit kan oefenen op mijn gezondheid. In de praktijk kwam het erop neer dat ik naast gezonde voeding ook heel veel aan de slag ben gegaan met mijzelf. Zowel mijn hypoglykemie, candida en al mijn allergieën zijn op den duur verdwenen. Ook heb ik vlees gegeten. En toen ik van vlees naar vegetarische voeding overstapte en uiteindelijk van vegetarisch naar vegan, heb ik ook weer heel goed naar mijn lichaam geluisterd. Waar had het behoefte aan? Sommige veranderingen kosten nu eenmaal wat meer tijd. Niet alleen fysiek. Overtuigingen hebben ook tijd nodig om los te laten. Zo heb ik de eerste twee jaar toen ik vegan at nog wel een paar keer een biefstuk gegeten, omdat mijn lichaam aangaf dat ik dit nodig had. Ik voelde dit al weken van tevoren aankomen. En ja, ik had het daar moeilijk mee. En toch voelde ik dat ik het moest doen. Dit verdween op den duur tot het moment dat ik zowel lijfelijk als in mijn mind de overtuiging heb kunnen loslaten dat ik vlees en zuivel nodig had voor mijn gezondheid. Later las ik in een boek van een bekende arts dat dit normaal is, dat niet elk lichaam hetzelfde is en dat het logisch is dat je jezelf aan je nieuwe levensstijl laat wennen. Gun jezelf dit proces. Ik hoor regelmatig van mensen die te snel willen gaan - op welk vlak in onze ontwikkeling dan ook -  en zich daar dan niet lekker bij voelen om vervolgens volledig terug te grijpen op het 'oude'. En dan de overtuiging hebben opgedaan dat - in dit geval vegan eten - niet gezond is. De vraag is wat er gebeurd als we de tijd nemen om te veranderen, open te staan voor wat er op ons pad komt en goed blijven voelen. Mijn ervaring is dat ik dan de mooiste ontdekkingen doe over mezelf en het leven. Ook als je al een tijd vegan eet. Balans zoeken en vinden doe je niet alleen met je hoofd en overtuigingen. Dus stap voor stap. Het is al zo mooi als we er allemaal eentje zouden zetten naar het eten van minder vlees en zuivel. Al is het maar één dag in de week. En vaak willen we met ons hoofd sneller dat ons lichaam kan. Dat is iets om bij stil te staan. Ook van vegan eten kan je weer een dogma maken, zoals met alles. Het is van belang om ook te genieten. En ja, alles is conditionering. Alleen horen sommige conditioneringen nog bij je totdat je ze zelf los kan laten. Geef jezelfd de tijd. En wees lief voor jezelf.

In mijn recepten zul je 100% vegan ingredienten terugvinden. En bij voorkeur kook ik met pure en biologische producten. Hiernaast probeer is ook regelmatig recepten te bedenken die glutenvrij zijn. Soms simpel en soms trek ik alles uit de kast om iets te maken waar je je vingers bij op kan eten. Het liefst wel met producten die ik altijd in huis heb en waar ik niet vier verschillende winkels voor af moet en die ik vervolgens een jaar lang niet meer gebruik. Ik deel gezonde recepten en ook heerlijke recepten voor feestelijke momenten. We willen ook allemaal wel eens genieten van een bord comfort food. Ook dat kan heel gezond zijn of heel rijk. Maar de bottom line bij mij is toch echt SMAAK.

Ik weet dat er in de vegan community discussie is over het 'namaken' van populaire niet-vegan gerechten. Dat er mensen zijn waarvan het uit principe niet op vlees mag lijken. Naast dat ik deze mening begrijp en respecteer, vind ik het juist een uitdaging om ook gerechten te maken die juist niet heel ver af staan (en nog veel lekkerder zijn!) dan het 'origineel' uit de 'reguliere keuken'. Ik kook voor de doorgewinterde vegan, maar ook voor iedereen die nieuwsgierig is naar de plantaardige keuken. En ook voor degenen van wie hun partner maar niets vegan wil eten en daarom niet zo vaak vegan eten als ze zouden willen. Hoe leuk is het om mensen te verrassen met iets lekkers waar ze blij van worden!

Hiermaast hou ik van de natuur. Ik kan elke dag weer vol verwondering kijken naar hoe mijn tomaatjes groeien, hoe mijn aardappeltjes onder grond groot worden en hoe de koolrabi elke dag een ronder buikje krijgt door water en zonneschijn. Hoe magisch is de natuur en het leven.

Ik hou van de ingrediënten, van potten, pannen en kookgerei. Van kookboeken en glossy magazines waar mijn inspiratie van gaat borrelen. Ik hou van schrijven, illustreren en mooie foto's maken. En boven alles: om dit te delen. Om jou te inspireren. Dat is mijn doel. Je verrassen met lekker eten. Wie je ook bent en hoe je ook in het leven staat, voel je welkom!

Heel veel liefs,
Ruby Séva

Ruby Séva (1973)

Auteur - Blogger - Vegan Foody

Energiewerker - Klanktherapeut - Verzuimspecialist CROV-RVI
Kunstenares - Illustrator - Masseur

mymagicvegankitchen.com

Ik ben wat je noemt een duizendpoot. Neem gerust een kijkje op mijn andere website om te zien wat ik nog meer doe.

 

rubyseva.com

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page